Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs ir ļoti nozīmīgs, jo tas būtiski ietekmē vispārējo veselību. Svarīgi ir uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas, lai organisms pildītu savas funkcijas, kauli būtu stipri un būtu pietiekami daudz enerģijas.

Veselīgs un atbilstošs uzturs var palīdzēt mazināt miastēnijas simptomus. Piemēram, pārtikas produkti, kas bagāti ar kāliju un kalciju, var mazināt pacientu nogurumu.

Praktizējot vienkāršus pasākumus un ievērojot sabalasēta uztura pamatprincipus, cilvēks ar miastēniju var dzīvot pilnvērtīgāku un veselīgāku dzīvi.

Kādus produktus izvēlēties?

  • Mīkstākas konsistences ēdienus (piemēram, dārzeņu biezeņi, zivju konservi, zupas, olu salāti, jogurts, vārīta kvinoja, uz nakti mērcētas auzas, ābolu mērce, augļu kokteiļi).
  • Priekšroku dodiet zivīm un vistai, jo tās gaļa ir mīkstāla nekā, piemēram, liellopa.
  • Produkti ar mazāku tauku, piesātināto tauku un holesterīna saturu.
  • Vairāk dārzeņu, augļu un graudu produktu.
  • Pārtikas produkti, kas ir bagāti ar kāliju (piemēram, banāni, kartupeļi, aprikozes, avokado, apelsīnu sula).
  • Sāls, cukurs un alkohols ieteicams tikai mērenās devās!

No kā izvairīties?

Ieteicams izvairīties no:

  • Sausi, kraukšķīgi, drūpoši ēdieni (piemēram, krekeri, kartupeļu čipsi, rīsi, rieksti).
  • Maizes izstrādājumi (piemēram, bagetes, sviestmaizes, smalkmaizītes).
  • Cieta, grūti sakošļājama gaļa.
  • Asi, pikanti ēdieni.
  • Piena produkti (saldējums, jo var pastiprināt medikamentu izraisītu caureju).
  • Liela daudzuma kofeīnu saturoši produkti.
  • Esiet uzmanīgi ar ēdieniem, kuros ir gan šķidrums, gan mazi ēdiena gabaliņi (piemēram, vistas nūdeļu zupa vai kukurūzas pārslas ar pienu).

Ēdiena pagatavošana

  • Vārīšana un tvaicēšana var palīdzēt padarīt cietus ēdienus daudz mīkstākus un vieglāk košļājamus, kā arī palīdzēt saglabāt to uzturvērtību.
  • Cietus pārtikas produktus var padarīt mīkstākus un mitrākus ar mērci, buljonu un jogurtu.
  • Gatavojiet augļu un dārzeņu kokteiļus – smūtijus.

Ēšanas padomi

  • Dienas laikā labāk ieturēt vairākas nelielas maltīnes nevis trīs lielas ēdienreizes.
  • Ēdiet lielāko dienas maltīti dienas pirmajā pusē, kad jūsu organismam ir vairāk enerģijas sakošļāt un norīt ēdienu.
  • Ēdienu vienmēr vajadzētu sagriezt nelielos kumosa gabaliņos.
  • Vienmēr ēdiet lēnām, pietiekami sakošļājot ēdienu, lai pārliecinātos, ka netiek norīti lieli gabali.
  • Sēdiet vertikālā stāvoklī un esiet uzmanīgi, lai, norijot ēdienu, nenoliektu galvu uz priekšu.
  • Ievērojiet atpūtu starp katru kumosu un atpūtu pirms ēšanas, kā arī centieties nerunāt ēšanas laikā.

Vairāk: Miastēnija un uzturs. leva Roze, Retoneiroloģisko slimību centra medicīnas māsa
https://youtu.be/OBsyJdCy7Qw?si=kIV0DCfY0wFWw7AQ